מצבים אופייניים לבעיות במערכת העיכול טיפול

קושי בבליעה.

קושי בבליעה. אכילה מהירה של אוכל יבש עלולה לגרום לקושי בבליעה. זהו מצב לא מסוכן, אולם כשיש בעיה של קושי בבליעה למרות הלעיסה יכולות להיות מס' סיבות שיש לבררם.

בחילות והקאות.

גירוי עצבי של מרכז ההקאה במוח גורם לשסתום שבין הוושט לקיבה להתכווץ והמזון אינו יוצא לקיבה, הוא עלול לחזור ברפלקס לכוון הפה. באותו אופן נגרמת בחילה.

צרבת – עליה ברפלקס של חומצות הקיבה, יכולה להיגרם דווקא בגלל מחסור בחומציות.

הרניה דיאפרגמת – (בקע בסרעפת)

גורמים – בקע סרעפתי הוא יציאה של חלק מהקיבה דרך פתח הוושט בסרעפת אל בית החזה. לעיתים הקיבה גולשת (עולה מעל הסרעפת וגם יורדת בחזרה). במצבים קשים יותר הקיבה נשארת "תקועה" מעל הסרעפת באופן קבוע.
סימפטומים – לחץ בבטן, צרבת בעיקר בשכיבה, לחץ באזור בית החזה מאחורי הסתרנום – עצם החזה.
הלחץ נוצר כתוצאה מעלית ח' הקיבה לוושט ויצירת דלקת.
אנשים רבים עם בקע סרעפתי לעיתים אין להם סימפטומים.
אבחנה – לעיתים מתגלה אקראית בצילום חזה.צילום מערכת עיכול עליונה, וגסטרוסקופיה.
הטיפול – במקרים קלים מומלץ לאכול זמן מספיק לפני השכיבה – לפחות שעתיים, בעיקר מזון מוצק שלא יעשה רפלקס, ארוחת קלה לעיכול.
ניתן מספר פתרונות במרפאה, דיקור, צמחים וייעוץ תזונתי

עצירות ושלשול

הגורמים העיקריים לעצירות/ שלשול הם: קצב תנועת השרירים במערכת העיכול, וכמות הנוזלים במערכת.
שלשול – ישנו כאשר קצב תנועת השרירים במערכת העיכול מהירה מהנורמלי, המים אינם נספגים ונגרמת צואה נוזלית.
שלשול עלול גם להיגרם בשל חדירת מים מהדם למעי.
עצירות – נגרמת כתוצאה ממערכת עיכול עצלנית, מחסור נוזלים במזון או בשתייה, גידול במעי (במיוחד במעי הגס כי שם נעשית התמצקות הצואה ), שיפריע למעבר פסולת, הצירויות, חסימות והידבקויות במעי.
כאבי בטן – הם סימפטום שכיח ביותר לא ספציפי למערכת העיכול. כאב בטן קשור גם להפרעה של מערכת המין והשתן, לכן חשוב מאוד לאסוף נתונים המאפיינים את הכאב, כמו: משך הכאב, עוצמתו, האזור בבטן (עליונה, תחתונה, בצדדים), האם הכאב הוא חד, עמום, דוקר, רציף או גלי, ומה מתלווה לכאב (= שלשול, הקאה, גזים, צרבת…), מה מקל על הכאב: האם צורת שכיבה מסוימת, עמידה, אכילה, צום, האם הכאב הופיע לראשונה או שהחולה מכיר אותו מהעבר.

בטן חריפה – בטן קשה מאוד, רגישה למגע ובהאזנה לא שומעים קולות תנועה במעיים. דוגמה: דלקת תוספתן – כל הבטן תהיה רכה פרט לאזור שמעל האפנדיקס. (בד"כ, צד ימני תחתון של הבטן).

מחלות דלקתיות של המעיים

מחלות מעיים