טיפול פוריות, דיקור סיני להריון

כניסה להיריון, פוריות נשים, טיפולי פוריות, בעיות פוריות, גינקולוגיה, רופא נשים, רפואה כללית, רפואה סינית

למרות השינויים שעברה האנושות לאורך השנים, גם היום, נושא פוריות היא הגורם להמשכיות ולחיים. גם ברפואה המערבית וגם ברפואה הסינית ניתנות לתחום הפוריות חשיבות רבה. במיוחד בישראל, בה טיפולי פוריות ניתנים כמעט ללא הגבלה ביחס למדינות אחרות. עם זאת, נקודת ההסתכלות על פוריות ובריאות האישה מצד גינקולוגיה מערבית ומנקודת המבט של רפואה סינית הן שונות. טיפול בנושא הפוריות המשלב בין טכנולוגיית הרפואה המערבית לבין ידע של אלפי שנים של הרפואה הסינית הוא טיפול מקיף ובעל סיכויי הצלחה גבוהים והשילוב בניהם מעלה את אחוזי ההצלחה.

פוריות וכניסה להיריון נחשבות לשיא ולהגשמה אצל נשים רבות גם היום. עדיין אצל מרבית הנשים מגיע הרגע בו ירצו לממש את הנשיות שלהן ולהביא לעולם ילד. עם זאת, ברור שכניסה חלקה ומהירה להיריון אינה דבר מובן מאליו אצל מרבית מהנשים. רבות רוצות לדעת איך נכנסים מהר להיריון ומחפשות את הדרכים לכך. רפואה סינית בהחלט יכולה לסייע בכניסה מהירה יותר להיריון. הזרמת הדם והצ’י בצורה טובה ויעילה יותר, שחרור כיווצים והזרמת דם באזור הבטן והרחם- כל אלה יכולים להפוך את הקערה ולסייע משמעותית לכניסה להיריון או הצלחת טיפולי IVF, הפריה חוץ גופית.

אי פוריות הוא מצב שבו ידוע לרופא על בעיה הנובעת מאי יכולת האישה להיכנס להריון בגלל סיבה פיזיולוגית, ביולוגית.

מהם הגורמים לאי היריון?

אי הריון נובע פעמים רבות מגורם שאותו רפואה כללית מערבית או רופא נשים שעוסק ברפואה מערבית אינם יודעים להסביר במקרים מסוימים. יש להבדיל בין אי פוריות לאי יכולת להיכנס להיריון, מצב בו לאחר מעל שנה של ניסיונות לא מתקיים היריון, וזאת למרות שלא נמצאו בעיות בבדיקות רפואיות שנעשו הן לאישה והן לגבר. כאשר מדובר על אי היריון, מבחינים בין שני מצבים: אי היריון ראשוני ואי היריון שניוני. אי היריון ראשוני הוא עיכוב או היעדר יכולת להיכנס להיריון בכלל. אי היריון שניוני או משני הוא קושי בכניסה להיריון שני או להיכנס להיריון לאחר הפלה. לכל אחת מן התופעות יש את הגורמים שלה. באי היריון שניוני יתכן שנוצרה בעיה שלא הייתה קיימת קודם. הגורמים לאי היריון יכולים להיות הן גורמים פיזיולוגיים נטו כמו חוסר איזון הורמונלי, אי סדירות של הביוץ ויכולים להיות גם גורמים רגשיים, בעיקר סטרס או חשש מהריון או לידה טראומטית או הפלה.

ההיריון הוא תהליך בו הגוף עובר שינויים רבים המביאים לתופעות לוואי כאלה ואחרות. הערכים בבדיקת דם של אישה בהיריון לעומת בדיקה לאישה שאינה בהיריון יהיו שונים. כמובן שישנם שינויים בתנועה במבנה הגוף, כאבים, תאבון ועוד. ליווי בהיריון ותמיכה של הרפואה הסינית בנוסף לבדיקות אצל רופא נשים יהפכו את ההיריון לקל ומאוזן יותר.

מהן דרכי הטיפול באי היריון

הטיפול באי הריון יכול להיות באמצעות רפואה מערבית בלבד, הכוללת בעיקר טיפולי הזרעות או טיפולי IVF הכרוכים בהזרקת כמות אדירה של הורמונים. הטיפול יכול להיות גם באמצעות רפואה סינית או באמצעות שילוב של שניהם. ד”ר יון עבדה במשך שנים בתור רופאת נשים כך שיש לה את הידע והניסיון של גינקולוגיה מערבית אותו היא משלבת בטיפול ברפואה סינית לסוגיה.

לסדר את המחזור

הסימן הראשון לפוריות נשים הוא המחזור החודשי. כאשר המחזור החודשי תקין הוא אמור להופיע מדי 28 ימים. התחושה בזמן מחזור היא אינדיבידואלית לכל אחת. ישנן נשים הסובלות מכאבים חזקים יותר וגם כמות הדימום משתנה. הדבר תלוי הן בתפקוד מערכת הרבייה והורמוני המין אך גם יכול להיות קשור לנושאים אחרים כמו תפקוד בלוטת התריס, כמות תאי דם אדומים ונקודות נוספות שקשורות לבריאות באופן כללי. רפואה סינית מאבחנת את הגורם או הגורמים הראשוניים לבעיה, בין אם מדובר על אורח חיים שאינה בריאה הכולל שעות שינה מעטות ותזונה לקויה, ובין אם זו בעיה הקשורה לחוסר איזון הורמונלי. נמצא שדיקור סיני עוזר מאוד לסידור המחזור ולהפחתת תופעות הלוואי שלו כמו כאבים. כך גם טיפול בצמחי מרפא ושינויים תזונתיים. הבעיה יכולה להיות קשורה גם בסוג הגלולות למניעת היריון ואז יש להתאים את סוג הגלולות.

מהו היתרון של טיפול משולב של מערב ומזרח?

הרפואה מערבית רואה את המטרה הסופית והיא ממוקדת ומכוונת כולה אליה. רפואה סינית לעומת זאת רואה את התמונה הרחבה, מחפשת תמיד את שורש הבעיה שבכלל הביא לתסמין, במקרה זה- אי היריון. לא רק שהרפואה הסינית רואה גורמים פיזיולוגיים שנראים לרפואה מערבית כלא קשורים לנושא, אלא היא נותנת משקל גדול מאוד גם למצב הנפשי רגשי. היום גם הרופאים המערביים ביותר מודים שהקשר הוא משמעותי הרבה יותר ממה שחשבו בעבר. שילוב טיפול מערבי תוקף את הבעיה יחד עם טיפול ברפואה סינית התומך משמעותית בהצלחת הטיפול המערבי הוא שילוב מצוין.

רפואה סינית וכניסה להיריון

השלב המשמעותי שלתוכו מתנקזת פוריותה של אישה (וגם של גבר) הוא כניסה להיריון. למרות העידן בו מקומה של האישה, יכולותיה ותרומתה הם רחבים ומתפרשים על תחומים שונים ולא רק על היכולת להביא ילדים לעולם, עדיין רוב הנשים ירגישו בשלב מסוים את הדגדוג, הרצון שיתפרץ לממש את נשיותן, להיכנס להיריון ולהביא ילד. אורח החיים המודרני אינו תומך בכניסה להיריון בצורה קלה ונינוחה. הסטרס, לוח הזמנים, גיל לחוץ וגם תזונה לקויה ושינה מועטה  יכולים להקשות על כניסה להיריון גם אצל נשים שלהן ולבן זוגן לא נמצאה בעיה שמסבירה את העניין. טיפול ברפואה סינית, במיוחד של רופאה כמו ד”ר לי יון שהתמחותה היא רפואה כללית, גינקולוגיה מערבית וגם רפואה סינית כמובן, מביא לאיזון הורמונלי ובאופן כללי איזון רב  יותר לגוף, לרוגע ונינוחות רבים יותר שמסייעים מאוד בכניסה להיריון

אילו טיפולי רפואה סינית יתאימו לאי היריון?

כאמור, מבחינת הרפואה הסינית מצב של אי היריון הוא רק ביטוי חיצוני של גורמים שאינם נראים בשטח ודווקא הם מהווים את שורש הבעיה. לכן, לכל מטופלת או מטופל (אי היריון יכול לנבוע גם מאי פוריות של הגבר) נעשה תשאול מקיף הנבדק יחד בחינת תוצאות בדיקות דם או בדיקות מערביות אחרות וכך נבנה הטיפול המתאים ביותר. דיקור סיני המתמקד באזורים שונים אצל כל אחד בהתאם לצורך ידוע כתורם משמעותית, פרחי באך שהוא טיפול התורם מאוד להרגעת הנפש, וגם הומיאופתיה וגם נטורופתיה בשילוב תזונה. כל אלה יעלו את הסיכוי לכניסה להיריון, הן ראשוני והן שניוני, גם כטיפול בפני עצמו וגם בנוסף לטיפול המערבי.

רפואה סינית כתומכת בטיפולי פוריות

היום ניתן לשמוע על זוגות רבים אשר עוברים טיפולי פוריות על מנת להיכנס להיריון. גם טיפולי פוריות אינה נוסחת קסם של זבנג וגמרנו. גם כאן צריכים להבשיל התנאים לכך שהטיפול אכן יצליח. הזרקת הורמונים וטיפולי הזרעה מעלים אמנם משמעותית את הסיכוי אצל זוגות שאצלם הדבר אינו קורה בטבעיות אך גם כאן אין וודאות של 100%. טיפול ברפואה סינית במקביל לטיפולי הפרייה נמצאו כמעלים משמעותית את הסיכוי להצלחת הטיפולים. הזרמת דם טובה יותר, איזון הורמונלי, שחרור תקיעויות, איזון בין חום וקור בגוף- כל אלה תורמים משמעותית. הטיפולים יכולים להיות דיקור סיני, טיפול בצמחי מרפא, הומיאופתיה, נטורופתיה וגם פרחי באך המביאים לרוגע נפשי החשוב ביותר בתקופת טיפולי פוריות.

לעבור את ההיריון בעזרת רפואה סינית

שלב נוסף בפוריות האישה הוא לא רק התעברות אלא שמירה על ההיריון. גם שלב זה חשוב לעבור בצורה מאוזנת וטובה. הפסקת המחזור החודשי, מביאה עמה שינויים הורמונליים משמעותיים המשפיעים לא רק על מערכת הרבייה אלא גם על השרירים, מבנה העצמות ומצב הרוח. טיפול ברפואה סינית על שיטותיה השונות בתקופה זו יהפכו את המעבר לקל וחלק יותר.

תזונה מתאימה בזמן ההיריון

כאמור, ההיריון הוא תהליך ארוך בו קורים שינויים רבים ובכל שלב בהיריון הגוף זקוק לחיזוקים מכיוון אחר. במהלך טיפול נטורופתי תקבל האישה את כל הדגשים וכל המזונות בהם כדאי לה להרבות באותו שלב של ההיריון והמזונות מהם כדאי לה להימנע. מזונות המכילים חומר חיוני להתפתחות העובר ושמירה על בריאותה.

דיקור סיני לחיזוק ואיזון

טיפול לפני ובזמן ההיריון שמומלץ ביותר לעבור הוא דיקור סיני. אחד האזורים המהותיים והחשובים לשמור בהם על איזון ולחזק אותם הוא האזור המחבר בין הרחם לכליות. הכליות נחשבות לאיבר המספק את התמצית והבסיס ליצירת חיים. גם חיזוק הלב והכבד חיוניים ביותר להיריון תקין, מאוזן וקל. הדיקור יסייע גם להפחתת תופעות הקשורות לרחם ההולך וגדל והלחץ שהוא מפעיל על איברים אחרים, כמו כאבי גב, צורך במתן שתן לעיתים תכופות בגלל לחץ על השלפוחית, כאבי בטן ובעיות במערכת העיכול, קושי בקימה, הליכה ותנועה באופן כללי.

טיפול בצמחי מרפא לתמיכה בגוף המשתנה

כאמור, הצמחים המתאימים אישית יכולים לסייע משמעותית, חיזוק אנרגיית הצ'י  תחושת רוגע ונינוחות, עוזרים להפחית התכווצויות וכאבים. טיפול הומיאופתי באמצעות צמחי המרפא המתאימים לאורך כל ההיריון ויהווה אף הוא ליווי להיריון יתרום אף הוא משמעותית. חשוב לשים לב גם להוראות הרופא אשר תחומו הוא רפואה כללית מערבית, למשל נטילת ברזל או תוספים אחרים, ולשלב אותן יחד עם הרפואה הסינית. ד”ר לי יון, אשר עבדה שנים בתור רופאת נשים מערבית והיום מטפלת ברפואה סינית היא ההוכחה ששני סוגי הרפואה, סינית ומערבית, אינם סותרים אלא משלימים והידע שלה משני העולמות מביא לטיפול טוב ויעיל.

תרגילים לחיזוק הגוף לאורך כל ההיריון

הרפואה הסינית דוגלת בעבודה ובמודעות של כל אחד לגופו ולא בהסתמכות על נוסחאות קסם בלבד. לכן, כחלק מהתמיכה בהיריון ולקראת לידה, כוללת הרפואה הסינית גם תרגילים שונים, בכל טרימסטר ישנם התרגילים המשמעותיים עבורו. בשליש הראשון דווקא מנוחה רבה ופעילות לא מאומצת הן חשובות. בשליש השני חשוב מאוד לבצע תרגילים לחיזוק שרירי התאומים (מי לא מכירה את תופעת שרירי התאומים הנתפסים וגורמים לכאבי תופת דווקא באמצע השינה…) וגם שרירי הירך, הישבן- שרירים שזקוקים כעת לכוח רב יותר וחיוניים גם ללידה עצמה. חשובים גם תרגילים לחיזוק גב תחתון ושרירי החזה. בשליש האחרון ינתן דגש לתרגול נשימות. גם טיפולי שיאצו קבועים יקלו משמעותית על העומס של השליש האחרון.

ומה לאחר לידה?

הרפואה הסינית על כל חלקיה ושיטותיה מספקת גם תמיכה לאחר לידה. היא יכולה לכלול טיפולי שיאצו באזורים הרגישים, דיקור סיני שאמור לזרז את חזרת הגוף לאיזון השרירים ולמצבו הרגיל. מערכת העיכול והשינויים הפיזיים, הרגשיים ובכל המישורים שעוברת אישה לאחר היריון ולידה.

דר' לי יון M.D P.hd   תואר שלישי ברפואת נשים  עם ניסיון משנת 1982