מחלות מעיים טיפול

שילשולים

גורמים
1. זיהום: זיהום חיידקי נגרם ע"י חיידקים כמו סלמונלה ושיגלה. זיהום כזה מלווה בדם וריר בשלשול הואיל והחיידקים פוצעים את רירית המעי, או גורם ויראלי – בילדים וירוס בשם רוטא וירוס התוקף את מע' הנשימה. עלול לגרום לשלשול.
2. מחלות ספיגה: כאשר חומרים מסוימים לא נספגים מהמערכת העיכול לדם נעשה תוכן המעי מרוכז והוא מושך מים מהדם. זה המצב בחולי הקרוי צליאק. (בצליאק השלשול הוא עתיר שומן).
3. מחלות דלקתיות של המעיים מאופיינות בשלשולים ספציפיים: דוגמת מחלת הקרון, והאולסרטיב קוליטיס.
4. שלשול הנגרם כתוצאה מפריסטלטיקה מהירה (מעיים עצבניים, פעילות עצבוב יתר של השריר החלק בצינור העיכול).
סימפטומים – שלשולים עלולים להתלוות לכאבי בטן, התכווצויות, עייפות, חולשה ותשישות. בטווח הקצר השלשול עלול לגרום להתייבשות ואיבוד מינרלים חיוניים. בטווח הארוך עלולה לגרום לתת תזונה.
האבחנה – יש לאבחן לפי סימפטומים, בדיקת צואה וקולונוסקופיה.
טיפול – דיאטה מותאמת למצבים הללו ובירור רפואי

מחלת צליאק – תת ספיגה

זוהי מחלת תת ספיגה של החלבון גלוטן – מרכיב דומיננטי בדגנים. הדגנים שאינם מכילים גלוטן הם: תירס, אורז, כוסמת (למרות שהוא לא דגן).
גורמים
א. מחלה גנטית המתבטאת ביצירת אנזים לקוי, חסר, או באי יצירה כללית. (האנזים המפרק גלוטן = גלוטנז).
ב. משערים שיש סיבה אוטואימונית, כלומר: מערכת החיסון יוצרת נוגדנים כנגד הגלוטן.
נוגדנים אלה ניתן לגלות בבדיקות דם ובדיקת נוזלי מעי של חולי צליאק.
למחלה דרגות חומרה שונות בהתאם לכמות ולאיכות של האנזים שנוצר.
סימפטומים
א. מראה הצואה: שלשלול עתיר שומן, צואה מבריקה ובעלת ריר חריף מאוד, והיא צפה באסלה.
ב. בעיות בריאותיות: הידרדרות למצב תת תזונה בגלל דלדול שומנים וחלבונים בגוף. במצב מתקדם, בילדים לא מטופלים, מתקבל מראה של רזון חמור עם בטן נפוחה מנוזלים.
ג. עייפות, חוסר אנרגיה.
ד. חולי צליאק עלולים בין היתר לחוש כאב בעצמות בשל חוסר בסידן. חולים במצב קל יכולים לסבול רק מאנמיה ובמחסור ב B12
בד"כ הסימפטומים משולבים.

אבחנה
תשאול בקליניקה לפי סימפטומים, בדיקה קינסיולוגית, מתן דיאטה חסרת גלוטן שתגרום לשיפור במצב. ( לאחר שבועיים רואים כבר שיפור במצב.)
טיפול
התאמת תזונה חסרת גלוטן לחלוטין לכל החיים. לא מדובר רק במזונות עתירי גלוטן כמו קמח, לחמים, ודברי מאפה אלא גם במוצרים המכילים כמויות מזערית של גלוטן, כמו רטבים, אבקות מרק, מזונות מעובדים וכו'. רצוי ביותר להתחיל את הטיפול מיד בהתגלות המחלה. שיקום רירית המעי והסיסים ייעשה תוך מס' שבועות וההתפתחות הפיזית והמנטלית תהיה נורמאלית לחלוטין.
כיום יש שפע של מוצרי מזון כולל לחמים ודברי מאפה המיוצרים במיוחד ללא גלוטן.
בחולי צליאק, גם כאלה המטופלים כהלכה נמצאה שכיחות גבוהה יותר מבשאר האוכלוסייה להתפתחות לימפומה במעיים הדקים.