טיפול בריחת שתן

בריחת שתן אצל נשים, דליפת שתן, חיזוק רצפת אגן, רפואה סינית, רופא נשים, גינקולוגיה, רפואה כללית

קרוב לשליש מהאוכלוסייה נתקלת בשלב כזה או אחר בחיים בתופעה שהיא מעדיפה להדחיק או להסתיר: בריחת שתן. בריחת שתן מוגדרת כאובדן שליטה על שלפוחית השתן הגורמת לדליפה לא רצונית של שתן. התופעה יכולה להיות בדרגות שונות של חומרה. התופעה נחשבת שכיחה יחסית בגילאים שונים אך הופכת נפוצה עוד יותר מגיל 55 ומעלה. בריחת שתן אצל נשים נחשבת נפוצה יותר מאשר אצל גברים במידה ניכרת. בין רבע למחצית מהנשים יסבלו מהתופעה בדרגה ובגיל כלשהם בעוד אצל הגברים מדובר על שכיחות סביב ה- 10%.

בריחת שתן במצבים שונים

בריחת שתן או דליפת שתן יכולות להתרחש במצבים שונים ומסיבות שונות:

  • בריחת שתן במאמץ: יכולה לקרות בפעולות דרסטיות כמו עיטוש, שיעול, צחוק, הרמת משקל כבד או פעולות ספורטיביות מסוימת. במצבים אלה הלחץ התוך בטני עולה בבת אחת וגורם לדליפה של מעט שתן.
  • בריחה מתוך צורך לתת שתן: מתרחשת כתוצאה מצורך פתאומי וחזק לתת שתן. לרבים הדליפה מתרחשת בדרך לשירותים, במיוחד כשהצורך ישנו בלילה.
  • בריחה כתוצאה משלפוחית מלאה מדי: אם ישנה חסימה כלשהי בנקודת המוצא של השלפוחית או אם השריר שהתכווצותו מביאה להתרוקנות אינו פועל באופן אפקטיבי מספיק השלפוחית עשויה להתמלא יתר על המידה ואז ישנה דליפה קטנה.
  • מגבלות בתנועה או בתפקוד: מגבלות כמו נכות, דלקת פרקים ובעיות אורטופדיות שונות מאטות את קצב ההגעה לשירותים בעת הצורך ואז יכולה להיות בריחת שתן. לעיתים המגבלה היא ברמה העצבית והתחושתית- תחושה מאוחרת לכך שיש צורך במתן שתן.

מה גורם לבריחת שתן?

בריחת שתן יכולה לנבוע ממצבים או גורמים שונים. בריחת שתן אצל נשים למשל יכולה לקרות במהלך היריון בגלל הלחץ שיוצר הרחם הגדל על שלפוחית השתן. גם לידות יכולות להביא לדליפת שתן או בריחתו בעקבות צניחת רצפת האגן והיחלשות רקמות וחיבורים. גם המנופאוזה, כניסה לגיל המעבר בעקבות הפסקת הווסת ושינויים הורמונליים מחלישה את הרקמות והחיבורים שבאזור רצפת האגן. חיזוק רצפת האגן באמצעות תרגילים יכול לחזק משמעותית את שרירי רצפת האגן ולמנוע את בריחת השתן. גם דלקת בדרכי השתן בעקבות זיהום יכולה לגרום לבריחת שתן בנוסף לתחושת צריבה בעת מתן שתן. תרופות מסוימות כמו כאלה הניתנות לאי ספיקת לב או יתר לחץ דם עשויות לגרום לבריחת שתן.

איך מטפלים בבריחת שתן?

הטיפול בבריחת שתן קשור לגורם המרכזי שממנו היא נובעת:

  • שינוי הרגלים: ישנם מזונות או משקאות הגורמים לגירוי שלפוחית השתן כמו קפאין, אלכוהול, מזון חמוץ או חריף, תבלינים מסוימים. הפחתה בסוגי המזון או המשקאות האלה יסייעו בפתרון הבעיה לחלוטין או לפחות בהפחתת חומרתה. גם הליכה לשירותים באופן יזום כל זמן מסוים יסייע בהפחתת דליפה בעקבות מילוי יתר.
  • תרגילים: כאמור, תרגילים לחיזוק שרירי רצפת אגן אך גם באופן כללי פעילות גופנית כמו הליכה ואף שחיה יסייעו בהפחתת הבעיה.
  • תרופות וניתוחים: אם תפנו לרופא אשר עיסוקו הוא רפואה כללית או רפואת משפחה, יתכן שהפתרון מבחינתו יהיה תרופות, למשל כאלה המסייעות בהפחתת התכווצויות לא רצוניות של שריר שלפוחית השתן. אם הסיבה קשורה לגינקולוגיה וגיל המעבר, רופא נשים יכול לסייע באמצעות תרופות שבאות כטבלית או משחה ומכילות אסטרוגן, ההורמון הנשי שאובד עם הפסקת הווסת. תוספת חיצונית שלו יכולה לסייע.
  • רפואה סינית: רפואה סינית היא דרך מצוינת לטפל בבריחת שתן. הרפואה הסינית כוללת בתוכה סוגים שונים של טיפולים. דיקור סיני למשל הוכח כיעיל לטיפול בבריחת שתן הנובעת מסיבות שונות. גם טיפול באמצעות שתלים הורמונליים לגיל המעבר, אחת משיטות הטיפול של ד"ר לי יון, היא דרך להוסיף את ההורמונים שאבדו והיעדרותם גורמת בין היתר לבריחת שתן. שיטות נוספות שיכולות לסייע, תלוי כמובן בגורם לתופעה הן נטורופתיה או הומיאופתיה. ביעוץ ותשאול תאבחן ד"ר לי יון את מקור הבעיה ותתאים את הטיפול היעיל ביותר.